Vücudumuzdaki kırmızı benler ve tedavi yöntemleri
Vücuttaki kırmızı benler nedir, neden oluşur, nasıl tedavi edilir?
Vücudumuzda çıkan kırmızı benler ne demektir, ne anlama gelmektedir, kişiye herhangi bir zararı var mıdır? Bu minik benlerin tedavisi mümkün müdür? Tüm bu soruların cevabını gelin birlikte öğrenelim. Özellikle 35 ve 40 lı yaşlarda başlayan ve halk arasında kan beni olarak bilinen bu kırmızı lekelerin genel nedeni insan vücudundaki kılcal damarların genişlemesidir.
Peki Vücutta kırmızı benler neden oluşur, neden çıkar? Kişiye herhangi bir zararı var mıdır?
Kırmızı ben dendiğinde insan vücudundaki çapı 1-2 mm ile 7-8 mm arasında değişen ciltten kabarık, kan damlası renginde, ağrısız ve büyüme eğiliminde olan küçük çıkıntılar akla gelir. Buna halk arasında damar beni, kan beni, kan damlası, kan lekesi de denmektedir.
Kırmızı benlerin tıp dilinde ki anlamları; Tıp dilinde cherry veya cherryhemangioma ve hemanjiom olarak yer almaktadır.
Kırmızı benler Doğuştan olmayıp sonradan ortaya çıkar!
Vücuttaki bu kırmızı benler genellikle sonradan ortaya çıkar, özellikle kırklı yaşlardan sonra giderek sayısı artar ve zamanla büyür. Bebeklerde görülenden farklı bir hastalıktır. Daha çok vücudun gövde kısmında ortaya çıkarlar.
Kırmızı benlerin sık görüldüğü yerler: Kırmızı benler karın ve göğüs bölgesinde daha sık görülmektedir. Kırmızı benlerin seyrek olarak görüldüğü bölge ise sırt bölgesidir. Ayrıca kol ve bacaklarda görülme sıklığı da azdır.
Kırmızı benin tedavisi mümkün müdür, kırmızı benler tedavi edilebilir mi?
Tedavisi son derece basit olup, uyuşturmayı dahi gerektirmeyecek kadar hafif bir acıyla 1-2 dakikada tedavi edilebilirler. SGK hastalar bu tedavilerden yararlanabilirler. Radyo frekansla saniyeler içinde bir daha tekrarlamayacak şekilde iz kalmadan tedavi edilebilmektedir. Lazerle tedavisi mümkündür ancak 3-6 seans sürebilir. Diğer taraftan yaz aylarında denize veya havuza girerken estetik kusur oluşturur.
Kırmızı benler kanamaya neden olabilir mi, vücutta oluşan kırmızı ben kanaması nasıl önlenir?
Kemer, kravat veya yaslanma bölgesi gibi yerdekiler tahriş olup kanayabilirler. Damar yumağı şeklinde olduğu için bezdirici düzeyde kanama olur, her ne kadar hayati önem arz edecek düzeyde kanamasa da kirlilik yapması ve kanamanın uzun sürmesi hastayı huzursuz eder.
Kanama nasıl durdurulur?
Çok basittir kağıt havlu ile üzerine 2-3 dakika aralıksız basılması halinde kanama büyük ihtimalle duracaktır. Durmazsa durana kadar aynı hareket birer dakika uzatarak tekrarlanabilir.
Kırmızı benler kansere yol açar mı, kanserleşir mi?
Bu tür damar kaynaklı benler kanserleşmezler ve % 100 başarıyla tedavi edilebilirler. Ayrıca bebeklerde doğuştan görülen hemanjiom ile kırmızı benler benzerlik gösterse de bir birinden farklı hastalıklardır. Medical Art ben tedavi merkezi 3 farklı klinik ile her zaman yanınızdadır.